After the Storm (Umi yori mo mada fukaku, 2016)Hirokazu Kore-eda

         Na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Kanu premijerno je prikazan After the Storm (Umi yori mo mada fukaku), novi film višestruko nagrađivanog japanskog režisera Hirokazu Kore-eda. Poznat po porodičnim dramama Still Walking (2008), Like Father, Like Son (2014), Our Little Sister (2015), Kore-eda ništa ne prepušta slučaju, tako da i ovaj put ne izlazi van granica žanra kojim je do sada tako suvereno vladao. Za filmsku publiku van Japana, After the Storm je poprilična nepoznanica, ali sa ocjenom od 100% na stranici Rotten Tomatoes i 84 na Metacritic, nesumnjivo je da se radi o kvalitetnom filmu.

         Centralna figura filma je Ryota (Hiroshi Abe), nekada nagrađivani pisac i velika nada koji danas radi kao privatni detektiv, ovisnik o kockanju i osoba koja jedva sastavlja kraj sa krajem, te nije niti u stanju da plaća alimentaciju. Nakon smrti njegovog oca, Ryoto pokušava da ponovo ostvari kontakt sa njegovom porodicom, starom majkom Yoshiko, bivšom ženom Kyoko i sinom Shingo, za kojeg bi dao sve samo da ga ne izgubi. Šansu da se zbliži sa porodicom dobit će tokom prolaska tajfuna koji će ih natjerati da u stanu njegove majke sačekaju dok nevrijeme ne prođe.

         After the Storm me u mnogo čemu podsjeća na film Pjera Žalice iz 2004. godine, Kod amiđe Idriza. Glavni lik dobija priliku za ponovnim zbližavanjem sa porodicom. Kore-eda radnju filma smješta u mali gradić Kiyose, u naselja stambenih kompleksa sa niskim najamninama, nedaleko od Tokya, čime savršeno prikazuje život običnog čovjeka udaljenog od visokog standarda i ubrzanog načina života kojim obiluju velike metropole.

         Poput tajfuna koji je nadomak grada, koji se osjeti u zraku, tako se tokom filma provlači i osjećaj melanholije. Ryota je i otac i sin, ali koliko god da se trudio ne uspjeva biti dobar niti u jednom. Život bi, naizgled, trebao biti jednostavan, kao što kaže Yoshiko, ali u filmu je on sve osim toga. Iako likovi pokušavaju da prihvate nesavršenost života u koji su bačeni, nastoje i da se pomire sa greškama koje su činili u želji da učine bolje. After the Storm je film propalih nada i slomljenih želja u svijetu gdje je teško prihvatiti ono što jesi, ali i gdje ne treba zaboraviti mogućnost onoga šta možeš biti.

Recept po kojem se film razvija najbolje opisuje rečenica koju Yoshiko izgovara: „Čorbi treba vremena da bi okus ušao u sve sastojke, zbog čega je najbolje da prenoći. Kao što je slučaj i sa ljudima.“. Upravo je hrana glavni element filma kojim Kore-eda naglašava sveprisutni osjećaj melanholije. Obroci služe za ponovno okupljanje porodice, makar i prividno, za prisjećanje nečega što je nekada bilo. Tokom obroka se, uz humor i nesebičnu ljubav, zanemaruju i prevazilaze sve one nesavršenosti i nepravilnosti koje život donosi. Ovaj pristup prikazivanju porodičnih odnosa, koji se rijetko kad viđaju, jer većinom u drugim filmovima bivaju izuzetno plastični, omogućava gledatelju da osjeti emociju, da se uživi i razumije priču koja se odigrava na ekranu.

         After the Storm, čiju priču i scenarij potpisuje sam Hirokazu Kore-eda, je jedna od kvalitetnijih drama iz 2016. godine. Premda ne nudi veliki katarzični završetak koji smo navikli da nam serviraju, ovaj film ne podliježe ni melodramatičnom raspletu. Uostalom, After the Storm nije film o velikim ljudima, nema ovdje superheroja, ali zato ima svakodnevnih običnih ljudskih bića, a Kore-eda je učinio nevjerovatan posao posmatrajući onaj segment svakodnevnice koji često ostaje u pozadini. Tolstoj će reći da su „sve sretne porodice nalik jedna na drugu, svaka nesretna porodica, nesretna je na svoj svoj način“, a After the Storm savršeno slika život jedne takve porodice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s