Kimi no na wa (Your Name, 2016.) Makoto Shinkai

         Japansko filmsko tržište je preplavljeno velikim brojem animiranih filmova, ali oni i dalje ostaju daleko od gledatelja sa zapada, zbog čega veliki broj istih postaje skrivenim blagom koje jedva čeka da bude pronađeno. Još od odlaska legende japanskog animiranog filma Hayao Miyazakia u penziju, svijet čeka na nekoga ko bi mogao da ga naslijedi. Sve više i više se govori da bi upravo to mogao biti Makoto Shinkai do sada poznat sa filmovima 5 Centimeters per Second (2007) i The Garden of Words (2013). Njegov najnoviji film Your Name unatoč tome što prolazi nezapaženo na zapadu, u japanskim kinima u 2016. godini bilježi nevjerovatan uspjeh. Prvi je film koji je zaradio više od 100 miliona dolara u kinima (10 milijardi yena) a da nije rađen od strane Hayao Miyazakia ili studija Ghibli. Trenutno je na sedmom mjestu najuspješnijih japanskih filmova svih vremena.

          Film se vrti oko dvije ličnosti: Taki, dječak koji živi i radi u Tokyou, i Mitsuha, djevojčica koja živi u malom gradiću. Mitsuha je srednjoškolka, kćerka lokalnog političara, kojoj je ustaljeni život u malom gradu dosadio i koja sanjari o odlasku u Tokyo. Taki je njen vršnjak koji upravo živi taj život o kojem ona sanjari. On u Tokyou ide u srednju školu, slobodno vrijeme provodi s prijateljima u skupim italijanskim restoranima, te radi kao konobar u jednom sličnom restoranu. Jednog dana ona će se probuditi u tijelu Takia, a on u tijelu Mitsuhe. Suočeni s ovom magičnom situacijom njih dvoje ispunjavaju zadatke koji su im nametnuti, da bi s vremenom jednostavno počeli uživati u odnosu koji imaju. Kada se ponovo probude u svom tijelu oni se jedno drugom ne sjećaju imena, što u određenoj mjeri spriječava moguću komunikaciju između njih u svijetu kada su u svojim tijelima. Sve ovo se događa u periodu kada pored Zemlje prolazi kometa, te služi kao uvod većem razvoju priče koji će uslijediti.

         Da su Japanci majstori pripovijedanja pokazuje i film Your Name. U pozadini ljubavne priče koja se razvija tokom prvog dijela filma latentno se provlači nagovještaj tragičnih događaja koji će se odigrati u budućnosti. Tako se drugi dio filma pretvara u jedno avanturističko putovanje puno napetosti, humora, ali itekako i nade koja dovodi do suza. Your Name uspijeva da postigne ono što većini filmova zapadne produkcije danas ne uspijeva (ovdje mislim i na live-action filmove kao i na animirane), a to je empatija koju osjećamo prema likovima, nadu i suosjećanje koji nas drže na ivici naših sjedišta dok zajedno sa protagonistom tragamo za izlazom iz labirinta koji bi eventualno vodio do sretnog kraja.

         Ovom narativnom spektaklu, kojim bi se malo filmova danas moglo pohvaliti, doprinosi i fenomenalna animacija. Scene Tokya, prirode i katastrofe su impresivne, te se sama veličina animacije vidi u tome što prikazani svijet u filmu dobija gotovo realističan oblik. Cjelokupnom doživljaju atmosfere doprinosi i muzika, besprijekorna u potpunosti, koja upotpunjuje harmonični ton filma.

         Your Name je jedno izuzetno vizuelno iskustvo sa veoma dobro ispripovijedanom pričom punom preokreta i dopadljivih karaktera, koja nas postupno dovodi do katarzičnog razvoja i završetka događaja. Jedno je sigurno, Makoto Shinkai je ozbiljan kandidat da postane novim velikanom animiranog filma, s toga svima toplo preporučujem da pogledaju ovaj film i sami otkrijete zašto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s