Superheroji na filmskom platnu u 2016.

2016. godina završava i zasigurno možemo, a da ne pogriješimo, potvrditi da “nikada nije dosta, nikada nije previše,  filmova o superherojima” . Zbog toga nam, u isčekivanju novih nastavaka popularnih franšiza, na pragu prelaska u novu godinu, ne preostaje ništa drugo nego da se podsjetimo naslova koji su obilježili minulu godinu.

         Tri velike produkcijske kuće (Disney, Warner Brothers i  20th Century Fox) su u 2016. godini predstavili sveukupno šest filmova o superherojima: Disney – Captain America: Civil War i Doctor Strange; Warner Brothers – Batman v Superman: Dawn of Justice i Suicide Squad; Fox – Deadpool i X-Men: Apocalypse.

         Da film o nekom superheroju nije jednostavan za snimiti i da uspjeh nije uvijek zagarantovan, u to smo se uvjerili sa naslovom Fantastic Four iz 2015. godine (Fox studio) koji je postao potpunim promašajem, te je rad na planiranom nastavku obustavljen. Poučeni tim iskustvom, prvi ovogodišnji film Deadpool (dakle, od tog istog studija) očekivan je poprilično skeptično. Fanove je radovala činjenica da će Deadpool biti urađen u R verziji, što znači da će sve one karakteristike kojima se Deadpool (kao karakter i kao strip) odlikuje biti uključene u film. Ryan Reynolds, koji je ranije portretirao Deadpoola u očajnom filmu X-Men Origins: Wolerine i isto tako očajnom Green Lantern, se vratio kao Deadpool za finalni obračun. Film koji je rađen sa budžetom od 50 miliona (što je sića za filmove koji slijede) je učinio čuda širom svijeta. Ova romantična komedija, natopljena krvlju, akcijom, ironijom i sarkazmom, postala je film sa najvećom zaradom među filmovima sa R ocjenom. Deadpool je prvi po zaraadi među ostalim X-Men nastavcima, i film sa najvećom zaradom za Fox studio koji nije radio James Cameron ili George Lucas. Između ostalog, na sedmom je mjestu u 2016. godini po sveukupnoj zaradi, zbog čega je najavljeno snimanje drugog dijela prognozirano za 2018. godinu. A da kvalitete u samom filmu ne fali govori i podatak da je na stranici IMDb, sa malo više od 550 hiljada glasova, prosječna ocjena filma 8.1, te i to da je pokupio dvije nominacije za Zlatni globus (za najbolji film i za najboljeg glumca). Jedno je sigurno, Deadpool je prokrčio put za novi pravac u snimanju filmova o superherojima, pa tako već u Martu 2017. godine izlazi posljednji dio Wolverine sage (ujedno posljednji put da gledamo Hugh Jackmana kao Wolverina i sir Patrick Stewarta kao Profesora X) koji će biti rađen u R verziji.

         Sljedeći film koji je ugledao svjetlo dana u 2016. godini je ujedno možda i najočekivaniji film za ovu godinu, Batman V Superman: Dawn of Justice. Kao i Ryan Reynolds sa Deadpoolom, tako je i Ben Affleck, nakon tužne epizode u Daredevilu, odlučio da ponovo uskoči u odijelo superheroja, ovaj put Batmana. Ovaj film je, kao nijedan do sada, uspio podijeliti mišljenja fanova i kritike. Jedni su ga postavljali na prijesto i proglašavali najboljim filmom do sada u kojem mračni ton koji DC potencira čini Marvelove heroje likovima iz crtanih, gdje imamo savršeno odrađenog Batmana, blistave scene akcije, te da je jako dobar uvod u Justice League filmove koji tek slijede. Drugi su pak zamjerali filmu upravo te činjenice: užurbanost da se sustigne Marvelova franšiza, fokusiranje na neke druge segmente (Doomsday, čitava postavka za Justice League koja djeluje zbrkanom i požurenom, Lex Luthor, sekvence sa snovima) koji su učinili da se film udalji od svoje primarne teme. Film je rađen na budžetu od 250 miliona (što je pet puta više od Deadpoola) i u prvom vikendu prikazivanja je zaradio nešto više od 400 miliona (tek četvrti po redu kojem je to uspjelo), ali je u sedmicama koje su slijedile zabilježio ogromni pad u zaradi, zaradivši sveukupno tek nešto više od 870 miliona širom svijeta, što je kompanija Warner Brothers proglasila ogromnim razočarenjem gledajući na ogromna sredstva koja su uložili u taj film. Posmatrajući ocjene prema korisnicima IMDb stranice, a ocijenilo ga je njih 430 hiljada, film ima prosječnu ocjenu od 6.8, što je prikaz činjenice da je najočekivaniji ovogodišnji film ispao jednim od najvećih razočarenja ove godine.

         U danima koji su najavljivali početak sezone blockbustera u kina širom svijeta je stigao treći nastavak Marvelove franšize Captain America: Civil War. Nakon BvS ovaj film je stajao na vrhu najočekivanijih filmova u ovoj godini. Ne samo zbog toga što je finalni, treći dio, priče o Captain America, već su u njemu trebali da se pojave, izuzev Hulka i Thora, svi članovi Avengersa, te novi regrutovani superheroji u MCU, Spiderman i Black Panther. Da bi se stalo na kraj uništavanju i stradanju nevinih, Ujedinjene nacije na čelu sa vladom Amerike žele da ljude sa specijalnim moćima stave pod kontrolu. Iron Man je na strani tog zakona, Captain America s druge strane nije. Čitav svijet je, baš kao i Avengersi, postao podijeljen na tim Iron Man i tim Captain America. Ovaj politički sukob između heroja u filmu će na kraju eskalirati u najspektakularniju borbu  do sada viđenu u filmovima ovog tipa. Braća Russo su i prema kritikama i prema gledaocima napravili jedan pravi spektakl koji mnogi svrstavaju u Top 3 filma iz Marvelove franšize koja do datuma kada je ovaj tekst pisan broji ukupno 14 filmova. Rađen je na budžetu od 250 miliona, te je prvog vikenda prikazivanja u SAD-u i Kanadi zaradio oko 180 miliona, a širom svijeta oko 200 miliona, da bi finalna zarada filma širom svijeta (uključujući i SAD i Kanadu) bila 1.153 milijardu dolara, što ga čini prvim filmom po zaradi u 2016. godini. Prema ocjenama sa stranice IMDb, oko 360 hiljada glasova, prosječna ocjena filma je 8.0.

         Početkom ljeta dobijamo još jedno finale trilogije ljudi sa specijalnim moćima: X-Men: Apocalypse. Deveti film po redu u X-Men franšizi i treći dio trilogije koja je počela 2011 sa filmom X-Men: First class. Glavna priča se vrti oko En Sabah Nura, ili Apocalypsea, jednog od prvih i najjačih mutanta koji su hodali ovom planetom, vladara antičkog Egipta koji biva izdanim od vlastitog naroda. Stoljećima kasnije, 1983. godine, on se budi i uviđa da je čovječanstvo skrenulo sa pravog puta. Njegov cilj je uništiti sva ovozemaljska oružja masovnog uništenja, te na ruševinama starog svijeta sagraditi novi ljudski poredak sa njim na čelu. Da bi to postigao, on regrutuje četiri mutanta, četiri jahača (Storm, Magneto, Angel i Psylocke), uz čiju će pomoć svoj plan sprovesti u djelo. Apocalypse je uistinu jedan od najjačih mutanta prikazanih u X-Men filmovima, ali baš kao što su pojedini ubačeni segmenti bili greška u filmu BvS, to je slučaj i sa ovim. Pričanje priča porijekla pojedinih karaktera (Storm, Nightcrawler, Wolverin, Jean Grey, Cyclops), ubacivanje priče da je Quicksilver Magnetov sin, Mystique i blijedi bezemotivni izraz lica Jennifer Lawrence, pa i povremeno trivijaliziranje neprijatelja; sve to unatoč dobroj glumi, akciji i efektima, kao rezultat ima gubitak niti sa glavnom pričom. Upravo zbog toga, X-Men: Apocalypse dobija pomiješane reakcije i kod publike i kod kritike, ali ne biva proglašen potpunim promašajem. Miks koji ostavlja gorko-sladak okus nakon gledanja rađen je na budžetu od 178 miliona dolara pod režiserskom palicom Bryana Singera i u kinima širom svijeta je uspio da zaradi svega oko 540 miliona, što ga čini tek trećim filmom u X-Men franšizi po zaradi (iza Deadpoola i X-Men: Days of Future Past). Prema ocjenama sa IMDb stranice, od 230 hiljada glasova ima prosječnu ocjenu od 7.1.

         Do sada spomenuti filmovi su u kina širom svijeta izašli u razmjeru od šest mjeseci. Do kraja godine treba da izađu još dva takva filma (Suicide Squad i Doctor Strange), naslovi od kojih se isto tako dosta očekivalo kao i od njihovih prethodnika. Prvi će od ova dva naslova, Suicide Squad, ispasti međutim filmom koji ćemo pamtiti kao jednim od najlošijih velikih filmova ove godine. Poučeni uspjehom koji je Deadpool imao početkom godine, pred njegovu svjetsku premijeru među produkcijskim timom filma Suicide Squad je vladalo optimistično raspoloženje. Imali su sve: Will Smitha kao Deadshot, Margot Robbie kao Harley Quinn, Jared Leto kao Joker, Violu Davis, cameo Bena Afflecka kao Batmana i Ezre Miller kao Flasha, gomilu poznatih Gothamskih zločinaca koji će da čine ekipu iz naslova, te izmjenjene scene i ubačen humor koji bi odgovarao ocjeni R kojoj su pretendovali. Mislilo se da će ovo biti pun pogodak i da mjesta za grešku nema. Međutim, finalni proizvod je bila PG-13 zbrka i totalna konfuzija koja sa svakom minutom kako je film odmicao činila da on sam sve dublje i dublje tone u svoju propast. Mana je toliko da ih možda ne uspijem ni sve nabrojati: slabo odrađen neprijatelj, ne samo da je jednodimenzionalan, nego je i beskoristan u potpunosti; Joker (aah, šta reći o njemu) – izbacite ga u potpunosti i nećete uopšte naštetiti strukturi samog filma; loše napisani dijalozi, nemotiviranost likova, pretjerivanje sa likom Harley Quinn i bacanje ostalih (Killer Croc, Diablo) u drugi plan, Katana (mislim zar je vrijedna spominjanja), bad guys koji ustvari to i nisu (Amanda Waller je u ovom filmu veći zločinac). Na budžetu od 175 miliona David Ayer i DC kompanija su nam predstavili šareno ludilo bez ikakve filmske vrijednosti i kvalitete. Unatoč lošim kritikama film je uspio da ostvari zapažen uspjeh u kinima širom svijeta sakupivši oko 750 miliona u svoju kasicu, što ga stavlja na deveto mjesto po zaradi u 2016 godini. Prema podacima sa IMDb stranice, 313 hiljada glasova filmu daje prosječnu ocjenu od 6.4.

         Da godina puna uspona i padova u žanru filmova o superherojima ne bi završila potpunim razočarenjem, pobrinuo se Marvel sa filmom Doctor Strange. Sa herojima koji najavljuju novo vrijeme Avengersa kao što su Spiderman, Black Panther, Captain Marvel, Doctor Strange se može smatrati kao savršenim začetnikom te nove generacije. Ekranizacija navedenog heroja se donekle razlikuje od ranijih Marvelovih filmova. Tek sa filmovima o Thoru ili Avengersima, a pogotovo sa Guardians of the Galaxy, MCU se počinje širiti na makrokosmos, pa tako okršaji sa planete prerastaju u međuzvjezdane borbe. Doctor Strange opet odlazi sa druge strane, pa tako puni potencijal CGI efekata koristi kako bi prikazao svijet magije i alternativnih dimenzija. Benedict Cumberbatch je izvanredan u ulozi Doctora Strangea, kao i ostali glumci koji su ili na strani protagoniste ili su protiv (Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton). Iako zadržava atmosferu ranijih Marvelovih filmova, upravo na ovoj nijansiranoj razlici od ostalih filmova iz franšize Doctor Strange benefitira. Rađen je na budžetu od 165 miliona, te je na krilima dobrih kritika, kako od strane kritičara tako i od gledatelja, uspio zaraditi oko 650 miliona u kinima širom svijeta, postavši tako prvi film po zaradi među filmovima koji uvode jedan karakter u MCU. Prema podacima sa IMDb stranice, na osnovu 162 hiljade glasova, prosječna ocjena Doctora Strangea je 7.9.

         Bilo da su dobri, bilo da su loši, jedno je sigurno: filmova o superherojima nikada dosta. Na krilima dosadašnjeg uspjeha u kinima do 2020 godine možemo očekivati barem još 20 filmova o superherojima iz navedenih franšiza. Pored toga, segment koji je ovaj tekst zanemario, jesu serije, kojih isto tako imamo veliki broj, kako aktuelnih, tako i onih u pripremi. Vrijeme superheroja je danas i ono će da traje još dugo. Na nama je da uživamo u onim dobrim i da osuđujemo loše.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s